Biorevitalizacija kože

Biorevitalizacija je injekciona metoda za hidrataciju i podmlađivanje kože lica, vrata i dekoltea. Ova procedura je metoda izbora u estetskoj medicini kada doktor za kratko vreme želi postići što bolji rezultat. Ono što predstavlja razliku između mezoterapije i biorevitalizacije jeste intenzitet kojim biorevitalizacija u veoma kratkom vremenskom periodu daje sjajan rezultat, dok je kod mezoterapije suština u postizanju kumulativnog efekta i održavanje lepog izgleda na duže staze.

Kada se opredeljujemo za biorevitalizaciju?

Biorevitalizacija kože

Često u ordinaciji imamo pacijente koji žele postići svež i negovan izgled. Dehidratacija i gubitak čvrstine su znaci starenja kože, usled čega nastaju bore i opuštanje kože. Zbog toga je biorevitalizacija rešenje pred neki važan događaj kada je potrebno zablistati i imati lepu, negovanu kožu.

Koktel koji će Vaš doktor odabrati baziran je na preparatima sa visokom koncentracijom aktivnih supstanci. Osnovni sastojak je hijaluronska kiselina koja ima fantastičnu sposobnost hidratacije - jedan molekul veže 500 molekula vode za sebe. Znamo da se količina hijaluronske kiseline u koži vremenom smanjuje i zbog toga je poželjna nadoknada hijalurona injekcionim putem. Preparati koji se upotrebljavaju su bezbedni, bez konzervansa, parabena, boja i materija životinjskog porekla. Hijaluronska kiselina male molekularne težine obezbeđuje bolju koheziju na ćelijskom nivou. Sprečava transepidermalni gubitak vode i stimuliše sintezu kolagena tipa 1. Tako koža postaje zategnutija i lepša.

Antioksidansi - vitamini A, C, E su supstance koje sprečavaju oštećenja slobodnim radikalima. Imaju izraženo antiejdžing dejstvo. Ostala blagotvorna dejstva ove kombinacije vitamina su:

  • stimulacija obnavljanja kože,
  • sinteza kolagena,
  • smanjenje aktivnosti alfa-tirozinaze (enzima koji utiče na pigmentaciju),
  • smanjuje pojavu tamnih fleka,
  • ublažava pojavu akni.

Za postizanje efekta liftinga koristi se DMAE (dimetiletanolamin) koji se i inače nalazi u ljudskom organizmu. U kombinaciji sa organskim silicijumom podmlađuje i dodatno zateže kožu popravljajući tonus. Organski silicijum kao strukturna komponenta ulazi u sastav vezivnog tkiva. Predstavlja sastavni deo važnih makromolekula - kolagena i elastina. Vezuje vodu u epidermisu i hidrira kožu. Poznato je i njegovo antioksidativno dejstvo. Peptidi i faktori rasta takodje čine sastavni deo koktela za biorevitalizaciju kože.

Izbor aktivnih supstanci zavisi od problematike koju je potrebno rešavati, a pri tom postići maksimalne efekte. Ukoliko je koža značajno oštećena preporučuje se nekoliko tretmana. Nakon boravka na moru, kada je koža isušena i oštećena savetuje se tretman biorevitalizacije. Na taj način se izbegava fotostarenje kože i smanjuju oštećenja nastala delovanjem UVA i UVB zraka.

Biorevitalizacija kože - tretman

Sam tretman traje kratko. Kožu je potrebno temeljno očistiti i ukoliko je potrebno koristiti anestetičnu kremu. Posebnom tehnikom ubrizgavanja aplikuje se materijal u kožu i potkožno tkivo. Moguće je blago crvenilo nakon intervencije. Rezultati su odmah vidljivi i u narednom periodu sve lepši i očigledniji.

Biorevitalizacija je estetska, medicinska procedura kojom se koža hidrira, regeneriše i podstiče niz reparatornih mehanizama. Dolazi do stimulacije fibroblasta koji kreću sa produkcijom kolagena i elastina. Moguće je rešiti i druge probleme kože kao što su hiperpigentacije, proširene pore i sitne borice. Na ovaj način dobijamo dobre rezultate za kratko vreme.

dr Branka Ostojić