Dermapen

Dermapen ili "Olovka za podmlađivanje" je savremen aparat bez kog estetska medicina ne bi mogla imati tako dobre rezultate i veliki broj zadovoljnih pacijenata. Ovaj aparat služi za izvođenje kolagen indukcione terapije od strane doktora.

Dermapen

Dermapen služi za izvodjenje terapije pomocu mikroiglica. Može biti i alternativa dermaroleru u estetskoj medicini. Njegova prednost kao antiejdžing metoda jeste mogućnost podešavanja dužine iglica na samom aparatu što omogućava preciznost i odličan rezultat. Prednost dermapena je i u tome sto su igle pet puta tanje i cak 100 puta gušće od sličnih aparata na tržištu. To znači da postoji i mogućnost odabira brzine rada. Ono što dermapen svrstava u sam vrh lekarskih antiejdžing procedura je to što se može koristiti za tretiranje više različitih problema kože. Veoma je važna edukovanost lekara jer od toga zavisi konačan rezultat. Dermapen omogućava višestruko povećanje apsorpcije aktivnih materija iz proizvoda za negu kože. To je moguće stvaranjem velikog broja mikrokanala kroz tkivo. Stimulacija takvim mikroubodima dovodi do pokretanja reparatornih mehanizama i indukcije sinteze kolagena. Dermapen se zbog svega ovoga upotrebljava za tretiranje bora, ožiljaka od akni, nepravilne pigmentacije, strija i drugih problema. Posebno je važno obratiti pažnju na sterilnost pri radu. Glava sa iglicama se baca posle svake upotrebe i za svaku narednu intervenciju se uzima nova, sterilna. Tretman se radi u ordinaciji od strane doktora kako bi sva pravila bila ispoštovana, a mogućnost infekcije isključena.

Primeri upotrebe dermapena

Dermapen

Dermapen je dobar aparat koji može da se upotrebi za celo lice. Osetljiva regija oko očiju se tretira sa 0,25 podešenom dužinom iglica, a obrazi sa 1-1,5. Za tretiranje alopecije preporučena je stamping tehnika sa podešavanjem na 0,2-0,5. Ovakvu preciznost u radu omogućavaju karakteristike samog aparata. Prednost dermapena u odnosu na dermaroler je ta što omogućava rad pod uglom od 90 stepeni u odnosu na površinu kože čime se izbegava kidanje i oštećenje tkiva.

Pre tretmana preporučuje se upotreba anestetične kreme kako bi intervencija bila komforna i što bezbolnija. Nakon rada očekivano je crvenilo koje se povlači u kratkom vremenskom periodu. Intervali ponavljanja upotrebe dermapena variraju i lekar ih prilagodjava indikacijama. Hiperpigmentacije se tretiraju na nedeljnom nivou, a za uklanjanje ožiljaka razmak između tretmana mora biti tri do četiri nedelje kako bi koža imala dovoljno vremena da se regeneriše. Rezultati su vidljivi već nakon prvog tretmana, a sa svakim sledećim postaju sve bolji jer se postiže sinteza novog kolagena, bolji tonus kože, ujednačena tekstura i boja. Zbog svega ovoga dermapen je aparat koji vole i doktori i pacijenti.

dr Branka Ostojić