Dermaroler

Dermaroler

Dermaroler predstavlja mali aparat koji ima široku primenu u estetici zbog relativno bezbedne upotrebe i dobrih rezultata. To je u suštini valjak sa velikim brojem tankih iglica. Princip funkcionisanja dermarolera zasniva se na mikrotraumama koje podstiču regeneraciju tkiva. Prva zabeležena upotreba vezuje se za 1905. godinu. Poznati nemački dermatolog Ernest Kroumayer je tada počeo da eksperimentiše sa iglicama kako bi popravio ožiljke i hiperpigmentacije. Tokom pedesetih godina proslog veka njegov rad su nastavili drugi doktori uvodeći kvalitetnije nerđajuće materijale i usavršavajući tehniku rada. Danas, dermaroler ima široku primenu u dermatologiji, kozmetologiji, estetskoj medicini uopšte.

Upotreba dermarolera

Dermaroler se koristi za poboljšanje teksture kože i povećanje apsorpcije preparata za negu. Veliki broj mikrouboda stimuliše nervne receptore i pokreće mehanizme regeneracije. Pošto su iglice dermarolera veoma tanke, nema ozbiljnih trauma tkiva, a mikrooštećenja podstiču nediferencirane ćelije na rast. Na ovaj način obezbeđujemo sintezu novog kolagena koji je kompaktan. Ovaj proces se označava kao neokolageneza. Istovremeno, stimuliše se rast novih krvnih sudova tj. kapilara, a ovaj proces se u medicini naziva neoangiogeneza. Ovim putem koža postaje bolje snabdevena krvlju, a samim tim i hranljivim materijama i kiseonikom.

Kolagen indukciona terapija (micro-needling)

Kolagen indukciona terapija je siguran, neinvazivan metod kojim se tretiraju fine linije, bore, ožiljci. Rolanjem površine kože izazivaju se mikroubodi. Intervencija nije neprijatna, a kod upotrebe rolera sa dužim iglicama može se upotrebiti anestetik.

Koža ima tri sloja: epiderm, derm i hipoderm. Dva najvaznija proteina u sastavu kože su kolagen i elastin. Kolagen čini skoro 80% suve mase, a aelastin 4%. Starenjem, izlaganjem UVA i UVB zracima, kolagena i elastična vlakna se razgrađuju. Postoji podatak da američka akademija za dermatologiju pripisuje čak 90-95% starenja kože upravo preteranom i štetnom izlaganju sunčevim zracima koja imaju drastičan uticaj na kolagena vlakna. Bore se formiraju kada dođe do smanjenja elastičnosti i količine vezivnih vlakana. Sa godinama, dermis gubi kolagen i elastin, a koža postaje sve tanja. Takođe, smanjuje se i količina masti u potkožnom tkivu. Upravo ovo su razlozi za primenu kolagen indukcione terapije. Neophodno je mikrotraumama podstaći reparatorne procese i stimulisati proizvodnju prirodnih vlakana.

Tretman dermarolerom

Postoje različite dužine iglica dermarolera u rasponu od 0,2 do 3,0 mm. Koji roler će upotrebiti, lekar odlučuje na osnovu problema koji je potrebno rešiti. Pre upotrebe potrebna je priprema kože u smislu temeljnog čišćenja kako bi izbegli mogućnost infekcije. Kožu na kojoj postoje aktivni infektivni procesi ili akne ne treba tretirati rolerom vec prvo sanirati prethodni problem. Ukoliko se koristi invazivniji roler potrebno je koristiti i anestetičnu kremu kako bi tretman bio komforan za pacijenta. Valjak sa iglicama 0,2-0,3mm se upotrebljava za višestruko pojačanje apsorpcije transdermalno. Ne podstiče sintezu kolagena ali omogućava bolju negu kože. Iako koža nakon primene dermarolera pokazuje crvenilo ovaj roler moze bezbedno da se upotrebljava dva puta nedeljno bez ikakvih sporednih, neželjenih efekata. Najčesće se primenjuje za regiju oko očiju i vrata. Kanalići koji nastaju u koži ostaju otvoreni oko sat vremena posle tretmana. Ovo je idealan način za upotrebu antiejdžing preparata koji poseduju sastojke kao sto su: hijaluronska kiselina, vitamin C, oligoelementi. Dermaroler sa iglicama 0,5mm je idealan za tretiranje:

Dermaroler
  • plitkih bora
  • hiperpigmentacija
  • sitnih ožiljaka
  • i oštećenja od UV zračenja
Takođe povećava apsorpciju proizvoda za negu kože. Ovaj roler sme da se koristi jednom nedeljno ali je najidealnije dva puta mesečno. Dermaroler 1,0mm je efikasan za indukciju proizvodnje kolagena. Takođe reguliše ožiljke i bore, a može se koristiti i za tretiranje strija. Prilikom upotrebe potrebno je koristiti lokalnu anesteziju u vidu kreme. Zbog dubljeg prodiranja iglica u derm biće potreban period oporavka i do nedelju dana zavisno od osetljivosti kože. Tretman se izvodi na 4 do 6 nedelja kako bi se obezbedila sinteza kolagena i potpun oporavak od prethodnog postupka. Roleri 1.5-2.0mm uglavnom se koriste za lečenje izraženijih ožiljaka i smanjenje strija. Period oporavka je oko šest nedelja. Roleri sa mikroiglicama 3.0 mm služe najčešće za regije kao što su butine, ruke, leđa. Moguce je uspešno sanirati ožiljke od opekotina i strije. Važno je napomenuti da je potrebna opreznost i može ih koristiti isključivo osoba sa iskustvom. Period oporavka je 7-10 dana. Tretman se ponavlja posle dva meseca.

Najvažnije je pravilno odabrati odgovarajući dermaroler. Valjak bi na sebi trebao da ima 540 iglica ili više. Mora biti nov, u sterilnom pakovanju, a posle upotrebe se baca. Na ovaj način se izbegava mogućnost infekcije i kontaminacije. Pravilna upotreba obezbeđuje sigurnost pri radu i odlične rezultate. Nakon korišćenja dermarolera potrebno je izbegavati izlaganje suncu i koristiti krem sa visokim SPF.

Kada možete očekivati rezultate?

Od izgleda kože i stanja koje lečimo zavisi vreme kada ćemo videti efekte procedure. Rezultati će biti uočljivi već nakon prvog tretmana ako je koža bez ozbiljnijih problema i većih nepravilnosti. Micro-needling je dobar za redovno osvežavanje kože i usporavanje procesa starenja. Dobra apsorpcija hranljivih supstanci će sprečiti pojavu bora i održavati elastičnost i jedrinu kože. Tretman ožiljaka traži strpljivost i ponavljanje procedure nekoliko puta kako bi se postigao željeni izgled. Obnavljanje kože traje nedeljama i svaki problem traži individualan pristup.

dr Branka Ostojić