Hemijski pilinzi

Hemijski pilinzi predstavljaju hemijske rastvore koji se nanose na površinu kože, odstranjuju epitelnećelije i podstiču regeneraciju tkiva. Danas postoji veliki broj dermatoloških pilinga koji se upotrebljavaju u estetskoj medicini, a lekar će pravilnim odabirom sastojaka obezbediti dobre rezultate.

Hemijski pilinzi

Indikacije i vrste pilinga

Primena hemijskih pilinga indikovana je u cilju uklanjanja fleka, bora, ožiljaka, proširenih pora i drugih nepravilnosti koze. Mogu se koristiti i za kontrolisanje i terapiju akni i upravo ovako široka paleta indikacija je omogućila njihovu svakodnevnu primenu u lekarskoj praksi.

Na osnovu sloja kože na koji deluju pilinge možemo podeliti na:

 • površinske
 • srednje duboke
 • duboke

Koji piling će upotrebiti i u kojoj koncentraciji, odlučuje lekar na osnovu kliničke slike i problematike sa kojom se sreće. Površinski pilinzi osvežavaju teksturu kože, nešto invazivniji srednje duboki uklanjaju ožiljke i uspešno leče akne, a duboki pilinzi uklanjaju bore, ožiljke, stimulišu zatezanje kože kroz indukciju sinteze kolagena.

Vrste kiselina i njihova primena

50% zastupljenosti
40% zastupljenosti
82% zastupljenosti
60% zastupljenosti
70% zastupljenosti
80% zastupljenosti
90% zastupljenosti
100% zastupljenosti
90% zastupljenosti
80% zastupljenosti
70% zastupljenosti
 • AHA voćne kiseline
 • Mlečna kiselina
 • Mandelična kiselina
 • Glikolna kiselina
 • Azelaična kiselina
 • Piruvična kiselina
 • Salicilna kiselina
 • Retinoični piling
 • TCA Trihlorsirćetna kiselina
 • Fenol

AHA voćne kiseline regenerišu suvu kožu i popravljaju njenu teksturu. Mlečna kiselina je alfa hidroksi kiselina iz fermentisanog mleka. Ona se upotrebljava kod tanke, osetljive i suve kože. Ovaj hemijski piling hidrira kožu, popravlja pH i deluje antimikrobno. Indikovana je za površinske bore, hiperkeratoze i fotostarenje. Mandelična kiselina je bademova, namenjena masnoj koži. Deluje antibakterijski, popravlja hiperpigmentacije i srednje duboke bore. Glikolna kiselina poreklom iz sećerne trske uklanja sloj mrtvih, površinskih ćelija i obnavlja kožu. Nakon primene ovog pilinga dobija se ujednačena tekstura i svežina. Azelaicna kiselina se dobija iz pšenice, deluje baktericidno i pogodna je za osetljivu kožu. Sprečava nastanak akni. Deluje kao inhibitor enzima tirozinaze što znači da smanjuje sintezu melanina istovremeno utičući na hiperpigmentacije. Važna napomena je da se može koristiti kod rozacee kada je lekar suočen sa suzenim izborom terapijskih opcija. Piruvična kiselina je alfa-keto kiselina koja se dobija fermentacijom voća(grožđa i jabuka). Deluje na hiperpigmentacije, ožiljke, strije, papulopustulozne akne. Salicilna kiselina je beta hidroksilna kiselina namenjena prvenstveno masnoj, problematičnoj, mladoj koži. Za tretiranje akni salicilni piling je dobro rešenje jer balansira proizvodnju sebuma i deluje antiinflamatorno. Retinoični piling efikasno rešava hiperpigmentacije i ima poznato antiejdžing dejstvo. TCA (trihlorsirćetna kiselina) je invazivnija, uklanja bore, ožiljke i izraženije nepravilnosti kože. Fenol daje odlicne rezultate, koristi se isključivo za lice, uklanja bore i fleke ali i traži odredjeni period oporavka od desetak dana. Fenol najbolje podstiče sintezu novih kolagenih vlakana. Pre upotrebe dubokih hemijskih pilinga potrebna je priprema kože u vidu nekoliko površinskih, blagih pilinga.

Kada je u pitanju primena hemijskog pilinga u estetske svrhe, lekar će se opredeliti šta je najbolje rešenje za Vas. Često se kombinuju različite kiseline u odgovarajućim koncentracijama za dobijanje adekvatnih rezultata. Na primer, za posvetljivanje kože i ujednačavanje boje koriste se salicilni, retinoični piling i askorbinska kiselina. Kod terapije i prevencije pojave akni dobar rezultat daje kombinovanje salicilne i mandelične kiseline.

Pravo vreme za dermatološke hemijske pilinge su jesenji i zimski period. Ne treba zaboraviti neophodnu zaštitu kože zbog osetljivosti na UVA i UVB zračenje tako da se zaštitni faktori od 30 do 50 podrazumevaju.

dr Branka Ostojić