Hijaluronski fileri

Hijaluronski fileri su nova generacija filera bez kojih moderna estetska​ medicina i hirurgija ne mogu da zamisle svoju svakodnevicu. Tetman hijaluronskim filerima predstavlja jedan od često izvođenih zahvata u esteti​ci​. Razlog za to su odlični efekti podmlađivanja koji su sve dugotrajniji, prirodniji i lepši. ​Hijaluronski fileri uspešno konturišu lice, dodaju volumen tkivu, popunjavaju bore i revitalizuju kožu. Rezultati primene su odmah vidljivi i održivi do godinu dana. Prirodnost i biorazgradivost hijaluronskih filera ih čini bezbednim za upotrebu i zbog toga su tako omiljeni i od strane doktora i od strane pacijenata.​ ​Neki od najpopularnijih su Juvederm, Restylan​e, Teosyal. Svaki od ovih brendova je od početka upotrebe imao na desetine miliona intervencija samo hijaluronskim filerima.

Hijaluronski fileri Timeless beauty

Prvobitni fileri koji su bili u upotrebi samo su funkcionisali kao punjači bora. Kola​​genski fileri su umeli da daju i česte alergijske reakcije što je dovelo do neminovnog usavršavanja i razvoja na tom polju. Materijali za rad su se zato menjali vremenom da bismo danas došli do toga da postoji cela lepeza hijaluronskih filera različite gustine i namene. ​Lekar ce odabrati preparat koji je najadekvatniji za Vas.​

Tretman hijaluronskim filerima je nehirurški, komforan metod za nadoknadu volumena, korekciju bora, poboljšanje kvaliteta kože, tako da ne iznenađuje činjenica da veoma uspešno briše godine sa našeg lica. Hijaluronska kiselina je sastavni deo ljudskog organizma i nalazi se u koži, strukturama oka, zglobovima. Vremenom se njena količina smanjuje. Glavna osobina hijaluronske kiseline jeste da odlično vezuje molekule vode. Zahvaljujući toj osobini uspešno hidrira i daje volumen tkivu. ​Poznato je da jedan molekul hijaluronske kiseline može vezati 5oo molekula vode što je fantasticna osobina za hidrataciju tkiva. Važna je za transport hranljivih materija i regulisanje količine vode u koži. ​Sada je moguće nadoknaditi hijaluron onde gde je to potrebno, a savremeni fileri su često obogaćeni i drugim supstancama koje funkcionišući kao antioksidansi pojačavaju antiejdžing dejstvo. Za što komforniji i bezbolniji način upotrebe razvijeni su hijaluronski fileri sa lidokainom kao anestetikom u sebi.

Kada posmatramo mogućnosti primene može se reći da su hijaluronski fileri osim za popunjavanje bora, idealni za dodavanje volumena ​tkivu u regijama gde je to neophodno​. Takođe se koriste za rešavanje problema ožiljaka, poboljšavanje oblika brade i korekciju izgleda nosa. Za pojačavanje jagodica koriste se fileri velike gustine dok se za fine, površinske linije biraju viskozniji i ređi.

Postoji niz problema koji se efikasno rešavaju hijaluronskim filerima. Neki od njih su:

  • dodavanje volumena jagodicama
  • popunjavanje nazolabijalnih bora
  • popunjavanje marionetskih bora(idu od spoljnih uglova usana​)
  • popunjavanje bora izmedju obrva
  • definisanje oblika i dodavanje volumena usnama...

Nakon konsultacije sa pacijentom i uvida u problematiku koju želimo da rešimo, doktor će odabrati pravi filer za Vas. ​Sama intervencija ​traje kratko,​ obavlja ​se ​u lokalnoj anesteziji, najčešće uz upotrebu anestetične kreme, a rezultati su odmah vidljivi i dugotrajni. ​Tokom same intervencije hijaluronski filer u vidu gela se ubrizgava u kožu u malim količinama. ​Osim volumena, popravlja se elastičnost i tekstura kože i uspostavlja hidrobalans. Pre intervencije se savetuje izbegavanje upotrebe aspirina i antiinflamatornih lekova kako bi se izbegle neželjene reakcije kao što su podlivi i krvarenje. ​Neželjeni efekti u smislu otoka, hematoma i crvenila se svode na minimum tako da se pacijent veoma brzo vraća svojim svakodnevnim aktivnostima. Nakon tretmana izbegavati vežbanje i konzumiranje alkohola istog dana. Kako bi se lepi efekti što duže zadržali preporucuje se izbegavanje saune, solarijuma i preteranog sunčanja.

Hijaluronski fileri se ne aplikuju kada postoji infekcija kože, hronične i autoimune bolesti. Ne preporučuje se aplikovanje u trudnoći i periodu laktacije.

Hijaluronski fileri i prednosti koje donose

Hijaluronski fileri

Ubrizgavanjem hijalurona na jednostavan i bezbedan način postiže se glatka koža, smanjuju bore i dobija svež, mladalački izgled. Suptilnim dodavanjem hijaluronske kiseline usporavamo proces starenja kože. Moguće je postići potpuno pripodan izgled kada lekar pravilno dozira količinu hijalurona i odabere preparat koji je najoptimalniji za određenog pacijenta. Na ovaj način možemo izbeći trend preterivanja, neprirodan i izveštačen izgled.​ Važna napomena je biorazgradivost filera. To znači da ce hijaluronski filer postepeno biti resorbovan od strane tkiva i prirodno nestajati razgradnjom. Trajanje hijaluronskih filera zavisi od mnogih faktora. Neki od njih su specificnost organizma, stanje kože, način života, starost. Nakon 8-12 meseci pacijent može da ponovi intervenciju ali i ne mora. U svakom slučaju će imati bolji izgled nego pre ove estetske procedure. Na tržistu postoje i tzv. trajni fileri koji nisu razgradivi. Preporuka za njihovu upotrebu je malo, a stav zvanične plastične hirurgije je takav da ih ne treba koristiti jer u nekom trenutku mogu izazvati komplikacije u smislu ožiljaka, granuloma, deformisanja tkiva.

Što se tiče kombinovanja sa drugim estetskim procedurama danas je to moguće i čak daje dugotrajnije efekte. Kombinovanje sa botoxom, mezonitima, laserom ili mezoterapijom radi lekar u skladu sa individualnim potrebama svakog lica imajući u vidu cilj koji je potrebno postići. Poštujući anatomske i estetske različitosti svakog lica neophodno je definisati najbolji pristup.

Pre bilo kakve intervencije najvažnije je saslušati želje pacijenta i uskladiti ih sa realnošću i mogućnostima savremene estetske medicine u cilju postizanja što boljih i dugotrajnijih rezultata.

dr Branka Ostojić