Intralipoterapija

Intralipoterapija je najnoviji način za uklanjanje viška masnih naslaga. Ovo je savremena, nehirurska alternativa liposukcij​i u estetskoj medicini​. Intralipoterapija je precizno definisan protokol koji je razvio ​poznati ​prof. Motolese, a mogu ga izvoditi samo sertifikovani lekari.​ Kod nas je prisutna već nekoliko godina i daje lepe rezultate.

Upotrebljava se injekcioni rastvor (Aqu​a​lyx) koji postepeno razbija masne ćelije u lokalizovanim oblastima. Koriste se posebno dizajnirane fleksibilne​, tanke igle ​(serija Lipoinject), a potrebno je 2 do 5 sesija zavisno od oblasti koja se tretira​i količine masti koje je potrebno eliminisati​. Vreme koje je neophodno da prođe između dve intervencije je tri nedelje.

Aqualyx preparat za Intralipoterapiju

Na ovaj način uspešno se rešava lokalizovana gojaznost malih i srednjih površina kao i jastučići koji se ne uklone upornim vežbanjem. Najbolji rezultati postižu se kod pacijenata koji imaju normalnu telesnu težinu, ali sa zonama lokalizovane gojaznosti koje se teško rešavaju na uobičajen način, treningom i dijetom. Regije koje se na ovaj način tretiraju su bokovi, unutrašnja strana butina, unutrašnji deo kolena, stomak, ruke, podbradak. U sastavu Aqualyx-a aktivne supstance su deoksiholati koji tope masne ćelije u toku dvadesetak dana od intervencije. Rezultat je još bolji ako se uradi drenaža nekoliko dana nakon primene preparata, manuelna ili aparaturna. Na ovaj način se limfotokom masti uklanjaju, dreniraju i izbacuju.​

Uz Aqualyx ​se može uspešno kombinovati još jedan preparat koji je takođe osmislio prof. Pasquale Motolese, a reč je o Alydia formulaciji za tretiranje celulita (Anti Lypo Dystrophic Agens). Primenjujemo ga za lečenje celulita, ali i kao dopunu nakon liposukcije i lipolize. Ovaj injekcioni rastvor se ubrizgava u derm, a razmak izmedju dva tretmana je nedelju dana. Na ovaj način moguće je uspesno oblikovati izgled, a klinička ispitivanja i primena u praksi su pokazali odlične rezultate. Oba preparata i Aqualyx i Alydia su registrovani u svetu i kod nas.

​Što se tiče indikacija, neophodno je konsultovati se sa lekarom​ pre bilo kakve intervencije ​jer je intralipoterapija indikovana samo kod zdravih osoba, a ne primenjuje se kod osoba koje imaju alergije na neke komponente, autoimuna oboljenja, hronične bolesti itd.​​​Primena ovih i sličnih procedura je zabranjena u periodu trudnoće i laktacije.​

dr Branka Ostojić