Lipoliza

Lipoliza je injekciona metoda u estetskoj medicini i hirurgiji za uklanjanje lokalizovanih masnih naslaga i oblikovanje tela. Lipolizu izvodi lekar u ordinaciji nakon pažljivo uzete anamneze i odgovarajućih dopunskih analiza.

Kao lipolitici koriste se aktivne komponente za razgradnju masti stvaranjem emulzije monoglicerida koji se posle metabolišu procesom beta oksidacije. Lipoliza je metoda izbora lekara za tretiranje sala na stomaku, bokovima, unutrašnjoj strani kolena, nadlakticama, podbratku.

Lipoliza

Najbolji i najpoznatiji lipolitici su deoksiholati - soli žučne kiseline, kojih i prirodno ima u našem organizmu i imaju svoju funkciju u metabolizmu masti. Osim deoksiholata proces lipolize mogu da potpomognu i druge supstance svojim dejstvom. Primer takve supstance je kofein. On je sastojak koji dovodi do dehidratacije masnih ćelija. Isušujući vodu dovodi do njihovog smanjenja pa na taj nacin pomaže prilikom smanjenja celulita, zateže i tonira kožu. L-karnitin prirodno postoji u organizmu i učestvuje u metabolizmu lipida. Najpoznatija funkcija karnitina je transport dugih lanaca masnih kiselina do mitohondrija gde se vrši proces poznat kao beta oksidacija u ćelijama. Na ovaj način on pomaže u detoksikaciji ćelija i njihovoj regeneraciji. Diuretičko i vazokonstriktorno dejstvo ima ekstrakt artičoke koji se dodaje za bolju limfnu drenažu.

Kako izgleda tretman lipolize?

Tretman lipolize nije traumatičan za pacijenta. Nakon obeležavanja zona koje će se uraditi, lekar ubrizgava u masne jastučiće odgovarajući koktel za lipolizu. Količina se prilagođava problematici koja se rešava. Ne treba zaboraviti na drenažu nakon lipolize kako se oslobođene masti ne bi zadržale. Manuelna drenaža ili aparaturna na LPG aparatu radi se trećeg dana od ubrizgavanja koktela. Na ovaj način se sprečava preraspodela masti i one se limfotokom usmeravaju i izbacuju. Nakon tri nedelje lipolizu je moguce ponoviti. Broj sesija zavisi od veličine regije koja se tretira i cilja koji želimo da dostignemo. Često je potrebno uraditi 3-5 tretmana. Rezultat je smanjenje obima tretiranog dela tela kao i telesne mase, a istovremeno se utiče na smanjenje opuštenosti kože. Lekar kao dopunu može napraviti rastvor za zatezanje kože ili redukciju celulita, zavisno od specifičnosti regije koja se tretira. Danas na tržištu postoje već gotove formulacije koje se mogu upotrebiti u lipolitičke svrhe. Najnovija i najpoznatija od njih je Aqualyx. O njemu ce posebno biti reči u okviru intralipoterapije.

Kada je u pitanju reoblikovanje tela, često se dešava da je potrebno regulisati BMI(indeks telesne mase), korigovati način ishrane i povećati fizičku aktivnost kako bi pacijent mogao da krene sa lipolizom. Kada se postignu vidljivi, željeni rezultati potrebno je održavati ih zdravim životnim navikama.

dr Branka Ostojić