Mezoniti

Mezoniti su posebno dizajnirane, biorazgradive niti koje se upotrebljavaju za zatezanje kože koja je izgubila tonus. U estetskoj medicini mezoniti sve više služe kao zamena za fejslifting.

Prve niti koje su se upotrebljavale u ove svrhe bile su neresorptivne zlatne niti. Međutim, vrlo brzo su se ispoljili njihovi nedostaci u smislu pomeranja, pucanja i uočavanja ispod kože. Osim komplikacija, ograničavale su i upotrebu radiotalasa i drugih procedura u estetskoj medicini. Zbog svega toga doslo je do usavršavanja i danas imamo bezbedne, biorazgradive i hipoalergijske niti.

Mezoniti slika

Primenom mezoniti moguće je poboljšati izgled lica, vrata, dekoltea i nadlaktica tako što se u kožu i potkožno tkivo aplikuju na različitim nivoima kože i u odgovarajućem pravcu dajući potporu tkivu. Materijal od koga su napravjene-polydioxanon, ostaje u koži 5-8 meseci, a igla kojom se uvode je tanka i fleksibilna što omogućava postavljanje u različitim pravcima i na različitim slojevima. Sam mehanizam dejstva zasniva se na stimulaciji proizvodnje sopstvenih kolagenih i elastičnih vlakana koja daju potporu tkivu istovremeno zamenjujući postavljenu nit. Ovom intervencijom postiže se i bolja lokalna cirkulacija što rezultira zatezanjem i obnavljanjem kože uz pokretanje reparatornih mehanizama. Na ovaj način, mezonitima postižemo neoperativni lifting, popunjavanje i smanjenje nazolabijalnih bora, bolji izgled regije oko očiju i usana, a takođe i lifting vrata i dekoltea. Sam tretman traje oko 30 minuta i ne traži poseban period oporavka što je prednost. Nakon intervencije moguće su sitnije modrice i otok ali su oni prolaznog karaktera.

Za razliku od mezoniti kojima postižemo dobru potpornu mrežu i neophodno je sačekati određeno vreme da bi videli rezultat. Postoje i lift-niti koje sluze za podizanje delova lica koji su izgubili tonus. Kao i mezoniti, lift-niti su biorazgradive ali u svojoj strukturi imaju nazubljene delove koji zatezanjem niti zatežu i okolne strukture pa na taj način mehanički podižu tkivo dajući odmah vidljiv lifting efekat. Lift-niti vrlo dobro podižu obraze i obrve.

Nakon aplikovanja niti rezultat je vidljiv nekoliko godina, a posle njihove resorpcije moguće je proceduru ponoviti potpuno bezbedno. Za postizanje maksimalnih rezultata često se ova procedura u estetskoj medicini kombinuje sa drugim kao što su hijaluronski fileri, mezoterapija, Botox.

dr Branka Ostojić