Mezoterapija

Mezoterapija je medicinska procedura koja je u ekspanziji poslednjih decenija. Podrazumeva injekciono ubacivanje različitih supstanci u određene slojeve kože i potkožnog tkiva kako bi postigli željene rezultate. Estetska medicina obuhvata niz procedura u kojima se mezoterapijski aplikuju različite aktivne supstance. Neke od indikacija kao što su: lipoliza (smanjenje masnih naslaga), uklanjanje celulita, alopecija(lečenje ćelavosti), podmlađivanje kože, danas imaju najčešće mezoterapijski pristup pri lečenju.

Mezoterapiju kao tehniku je otkrio doktor Pistor (Dr Michel Pistor), davne 1952. godine. Od 1987. godine je zvanični deo tradicionalne medicine. Francuska medicinska akademija je potvrdila njenu efikasnost i značaj u medicini. Na početku je imala primenu u neurologiji, sportskoj medicini i drugim granama, a poslednjih decenija sve više u estetici. Od tada do danas je evidentan konstantni razvoj u ovoj oblasti. Uspešni rezultati su dodatni podsticaj za razvoj novih, još efikasnijih aktivnih supstanci koje se mezoterapijski upotrebljavaju.

Primena mezoterapije

Mezoterapija

Mezoterapija se uspešno koristi za tretiranje različitih problema lica, tela, kose, teksture kože. Opseg problematike se kreće od kozmetičkih do isključivo medicinskih problema. Rezultati koje dobijamo su odlični. Neki od najčešćih primera upotrebe mezoterapije u ordinaciji su:

  • lečenje celulita, koji je uslovljen načinom života i ishrane, hormonskim disbalansom i lošom cirkulacijom.
  • lečenje lokalizovanih masnih naslaga, kada je potrebno otopiti tvrdokorne masne jastučiće koje je nemoguće eliminisati na drugi način.
  • poboljšanje izgleda lica, vrata i dekoltea ubacivanjem posebno dizajniranih koktela koji podmlađuju kožu i održavaju svež i lep izgled.
  • rast kose i sprečavanje alopecije koja je najčešće uslovljena genetskim faktorima ali može biti i razlog hormonske i cirkulatorne prirode.

Lečenje celulita

Postoje različite vrste celulita i stadijumi, a mezoterapijom uspešno poboljšavamo cirkulaciju, jačamo vezivno tkivo, topimo masne naslage i uspostavljamo pravilnu drenažu. Danas je moguće sa relativno malim brojem tretmana rešiti problem „pomorandžine kore“ i celulit učiniti manje uočljivim. Najčešće se radi 6-10 tretmana što zavisi od stadijuma. Rezultat je lepo oblikovano i zategnuto telo.

Lečenje lokalizovanih masnih naslaga

Vežbanje i dobro balansirane dijete će doprineti lepom izgledu ali za pojedine delove tela neophodno je ubrizgavanje lipolitika. Za razliku od liposukcije koja je hirurška metoda, mezoterapija je neinvazivna, a vrlo efikasna. Moguće je ukloniti višak masnog tkiva sa bokova, stomaka, butina. Vrlo često u praksi na ovaj način eliminišemo podbradak koji narušava lep izgled naših pacijentkinja. Rezultati koji se dobijaju pomoću mezoterapije, a vezani su za reoblikovanje tela, sve više se upoređuju sa liposukcijom. Iako je liposukcija najbrži i najefikasniji način eliminacije masnog tkiva, lipoliza je daleko jeftinija, dostupnija i manje invazivna. Kratkotrajan oporavak, odsustvo ožiljaka i relativno bezbolno izvođenje doveli su do ekspanzije ove procedure poslednjih decenija u Francuskoj i SAD. Stručan lekar će dobiti dobre rezultate koji na taj način odlažu pribegavanje hirurškim intervencijama.

Poboljšanje izgleda lica, vrata i dekoltea

Izgled lica, vrata i dekoltea se znatno mogu poboljšati ubacivanjem specijalno pripremljenih koktela od strane lekara koji će obezbediti podmlađivanje kože i održavati njen svež i lep izgled. Svi znamo da vremenom koža gubi elastičnost i jedrinu pa je neophodno dodati aktivne supstance za regeneraciju. Mezoterapijom brišemo sitnije bore, uklanjamo hiperpigmentacije tj. fleke, sužavamo pore, popravljamo teksturu. Sastojci koje upotrebljavamo su: hijaluronska kiselina, amino kiseline, oligoelementi, biostimulatori... Lekar će odabrati odgovarajuće supstance koje je potrebno nadoknaditi kožipodstaći metaboličke procese, omogućiti dobru hidrataciju i poboljšati njen izgled.

Rast kose i sprečavanje alopecije

Mezoterapija omogućava jačanje folikula dlake i popravlja cirkulaciju omogućavajući veću količinu hranljivih materija i faktora rasta. Ciljana terapija alopecije jača koren dlake i na taj način odlaže intervenciju transplantacije kose koja je invazivnija metoda.

Kako izgleda tretman mezoterapije

Ova procedura podrazumeva ubrizgavanje kombinacije aktivnih supstanci u odgovarajuću regiju i sloj kože. Radi se o posebnoj injekcionoj tehnici koja nije bolna. Za različite probleme, razlikuje se i injekciona tehnika, a doktor će odabrati pravi način aplikacije za postizanje maksimalnih rezultata.

Mezoterapija

Kožu je potrebno temeljno očistiti i dezinfikovati. Sam tretman ubrizgavanja mezoterapijskog rastvora traje kratko, 15-30 minuta. Vreme trajanja mezoterapije zavisi od regije koju je potrebno tretirati. Pacijent može osetiti blago peckanje, a ako je neophodno može se upotrebiti anestetična krema pre tretmana. Nakon intervencije crvenilo se vrlo brzo povlači i pacijent može nastaviti sa uobičajenim aktivnostima. Savetuje se izbegavanje krema i kozmetike istog dana, a nakon toga treba nastaviti sa uobičajenom negom i aktivnostima.

Od problema koji rešavamo zavisi koliko je potrebno uraditi tretmana. Najčešće se radi serija od 4-6, a nakon toga povremeno održavanje postignutih rezultata. Efekti su uočljivi već nakon prvog tretmana i vremenom su sve bolji.

Prednost mezoterapije je u tome što se radi o komfornoj metodi lečenja, a rezultati su zapanjujući ukoliko je Vaš doktor adekvatno edukovan i stručan. Neželjene reakcije su svedene na minimum, ne iziskuje dug period oporavka, a rezultati su očigledni. Zbog svega ovoga mezoterapija je vrlo popularna u svetu.

dr Branka Ostojić