PRP

PRP (platelet rich plasma) ili plazma bogata trombocitima predstavlja reagens novijeg datuma koji je značajno doprineo razvoju medicine uopšte. Savremena estetska medicina, hirurgija, ortopedija i sportska medicina danas u različite svrhe primenjuju PRP tretman. Estetska medicina zahvaljujući njemu beleži sjajne rezultate i veliki broj zadovoljnih korisnika. Što se tiče istorijata-razvijana je 1970-ih godina i prvi put primenjena u Italiji 1987. godine u toku kardiološke intervencije. Vremenom je PRP dobijao na značaju i popularnosti u mnogim granama medicine. Danas, svakodnevno čitamo o primeni PRP od strane doktora pri terapiji sportskih povreda. Mnogi poznati sportisti kao sto su Tiger Vuds i Rafael Nadal su brz povratak takmičenjima i vraćanje u formu pripisivali upotrebi PRP tretmana i izrazili zahvalnost zbog toga.

Šta je plazma obogaćena trombocitima (PRP)?

Ljudska krv sadrži plazmu koja je tečni deo i krvne ćelije(eritrocite, leukocite, trombocite). Trombociti su poznati po svojoj funkciji koagulacije odnosno zgrušavanja krvi. Osim toga, trombociti sadrže i stotine proteina koji se nazivaju faktori rasta (growth f.) i vrlo su važni za izlečenje povreda. Plazma obogaćena trombocitima ili PRP je ona plazma koja sadrži mnogo više trombocita nego što se obično nalazi u krvi. Koncentracija trombocita, a samim tim i faktora rasta može biti i pet do deset puta veća nego što je uobičajeno. Da bi dobili PRP moramo prethodno uzeti krv pacijenta i centrifugiranjem odvojiti sastojke koji su nam neophodni. Trombociti se aktiviraju dodavanjem trombina i kalcijum hlorida koji indukuju oslobađanje proteina iz alfa granula. Na ovaj način dobijamo plazmu koja sadrži različite faktore rasta i druge citokine. Neki od njih su:

PRP
 • faktor rasta fibroblasta
 • beta transformisući faktor rasta
 • insulinu sličan faktor rasta
 • faktor rasta vaskularnog endotela
 • epidermalni faktor rasta
 • interleukin 8
 • faktor rasta vezivnog tkiva
 • faktor rasta keratinocita
i mnogi drugi. Sve ovo su veoma važne supstance za regeneraciju tkiva.

Kako funkcioniše PRP?

PRP zbog visoke koncentracije dragocenih faktora rasta ubrzava proces lečenja i zaceljivanja. Na primer, injektiranjem u povređenu oblast kao što su tetive ubrzava njihovu reparaciju. Nakon operacije, ubrzaće regeneraciju tkiva i omogućiti dobro zarastanje. Kod akutnih povreda misića i ligamenata PRP skraćuje period oporavka i ubrzava oporavak. Takođe, uočeno je da PRP ubrzava zarastanje polomljenih kostiju i pokazuje određenu efikasnost pri lečenju artritisa.

Posebna oblast je estetska medicina gde PRP tretmane lekari u ordinaciji izvode svakodnevno podstičcući regeneraciju kože i procese podmlađivanja. Brojni pacijenti koji nisu spremni da se podvrgnu hirurškim intervencijama ili nemaju vremena za to pribegavaju efikasnim, a manje invazivnim tretmanima.

PRP i estetska medicina

Upotreba PRP u estetici poznata je i kao tzv."vampirski fejslifting" zbog korišćenja sopstvene krvi i njenog injektiranja u tkivo. Koristi se za rešavanje različitih problema kože koje je vrlo teško lečiti drugim neinvazivnim tehnikama. Najviše se koristi za:

PRP
 • poboljšanje teksture kože
 • dodavanje volumena i poboljšanje tonusa lica, vrata, dekoltea, šaka
 • tretiranje finih linija i bora oko očiju
 • smanjenje bora oko usana
 • eliminaciju ožiljaka
 • ubrzavanje regeneracije kože

Tretman PRP traje oko 30 minuta. Kada se izvadi krv, centrifugira se i dobijamo plazmu sa faktorima rasta, trombocitima i matičnim ćelijama. Ovaj materijal se ubrizgava tankom iglom u ciljne regije koje želimo da tretiramo. Način ubrizgavanja je sličan mezoterapijskom i nije bolan za pacijenta. Kako bi se postigli najbolji rezultati doktor će uraditi nekoliko tretmana, najčešće tri. Nakon tretmana pacijent može da se vrati svojim uobicajenim aktivnostima. Može biti prisutno crvenilo tretirane regije koje se povlači do 48h od intervencije, a otok i hematomi su retki. Neophodno je da prođe 4 do 8 nedelja između dve intervencije kako bi koža imala dovoljno vremena da se regeneriše. Prvi rezultati vidljivi su već tokom prvog meseca kroz poboljšanje teksture kože. Maksimalna regeneracija i sinteza kolagena postiže se posle tri meseca i vidi se kroz smanjenje bora i lep izgled kože. Dobijeni rezultati održavaju se 18 do 24 meseca. Mnogi pacijenti ponavljaju tretman nakon godinu dana da bi rezultati bili bolji i dugotrajniji.

Prednost PRP tretmana

Prednost PRP tretmana u odnosu na neke druge je u tome što su neželjeni efekti svedeni na minimum. Ubrizgava se supstanca dobijena iz sopstvenog tkiva tj. krvi pa se time eliminiše rizik od alergijske reakcije. Pošto intervenciju radi edukovan doktor u ordinaciji eliminiše se i rizik od infekcije. Ovakvi antiejdžing tretmani idealni su za osobe koje žele postepeno, na prirodan način da poboljšaju izgled svoje kože. Najbolji rezultati se postižu kod pacijenata sa blagim i umerenim znacima starenja. Zbog toga je neophodno u pravo vreme krenuti sa tretmanom PRP i dobiti maksimalan rezultat koji ova procedura može da obezbedi.

dr Branka Ostojić